spacer Home | Sitemap | Copyright
hoofdmenu JM Fonds hoofdmenu Kijkkast hoofdmenu JM Prijs hoofdmenu Aanvraag hoofdmenu Downloads
Kijkkast
vragen?
Wilt u meer weten over het JM Fonds of heeft u een specifieke vraag? Stuur een e-mail naar info@jmfonds.nlMultimediaal belevingstheater Walkyre Echo’s

Begin september wordt op de scheiding van de Hondsrug en de Hunzevallei, het unieke multimediaal theaterspektakel “Walkyre Echo’s” opgevoerd. Een voor Drenthe uniek theaterspektakel, waarin de toeschouwer wordt meegevoerd naar vroegere tijden en het oeroude Drentse landschap. Moderne dans, theater, film, poëzie en schilderijen zullen de sage “Walkyre” verbeelden. Het project staat onder leiding van Geke Hoogstins, beeldend kunstenaar in Eext.

“Walkyre echo’s” voert de toeschouwer mee naar het oeroude Drentse landschap, waarin de witte wieven rondwaarden boven de vennen en moerassen. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde tussen een mooi wit wiefke en een jonge Germaan. Veenoffers, de godenwereld, oude rituelen en gebruiken spelen daarin een belangrijke rol. Het verhaal laat vooral ook de sociaal maatschappelijke problemen van nu zien door cross-overs in de tijd. De echo’s uit het verleden klinken door in het heden. Ze zetten aan tot nadenken over de waarde van cultuur en natuur en het respecteren van mensen die ‘anders’ zijn.

Het Drentse natuurgebied is kenmerkend voor het recente werk van Geke Hoogstins. Door haar vorige project: aquarellen met het thema ‘Het ontstaan van een kunstlandschap’, werd ze steeds meer gefascineerd door de ontstaansgeschiedenis en de rijke cultuurhistorie van Drenthe. Dit heeft er toe geleid dat ze de laatste jaren steeds dieper in de verhalen en historie rond de vennen en moerassen is gedoken. Deze informatie heeft ze gebruikt voor de sage “Walkyre”.
Haar grote passie voor dans en theater heeft Geke geïnspireerd tot het bewerken van haar verhaal in een danstheatervoorstelling op muziek van Pink Floyd. Een professionele avondvullende voorstelling die plaats vindt midden in de natuur bij en rondom een groot ven.

In de voorstelling spelen ca. 50 artiesten mee: een mengeling van amateurs, semiprofessionals en professionals, jeugd en volwassenen. Elf daarvan zijn klassiek geschoolde dansers die de sage vertolken. De choreografie komt uit handen van Rudi Emmelkamp. De dichter Egbert Hovenkamp II, voormalig Asser Stadsdichter, voegt een literair poëtisch accent toe in de rol van verteller. Wies Bouman zingt live “The Great Gig in the Sky” van Pink Floyd. De schilderijen die Geke Hoogstins voor dit project heeft gemaakt, worden in een film als decor gebruikt. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor het landschap waar het theaterspektakel zich afspeelt.
Verder is deze productie mogelijk gemaakt door inzet van tientallen vrijwilligers die net zoals de bedenker van het spektakel een liefde hebben voor dans, muziek en het Drentse landschap.

Het project is een unieke culturele beleving voor een breed publiek en maakt onderdeel uit van het programma “Cultuurlijk Aa en Hunze”. De voorstellingen vinden plaats op 1 t/m 4 september 2011, Vijzelweg 2 te Eext (Dr.), aanvang 21.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website www.walkyre.nl.

Het JM Fonds steunt het project met een bijdrage van
€ 5.000,-